10 potravin, které do lednice nepatří
Už jsem vám ukázala, jak si zorganizovat lednici jako profesionál nebo jak správně potraviny v lednici uspořádat, ale víte, že existuje pár potravin, které byste do lednice raději ukládat neměli? Podívejte se, které to jsou, a jak je správně skladovat.
1. Rajčata a okurky
Pokud to jen trochu jde, snažíme se většinou do lednice vměstnat všechnu zeleninu, protože se domníváme, že tak prodloužíme její životnost. U některých druhů to ale neplatí. Zrádná jsou v tomto ohledu především rajčata, která tak ztratí možnost dozrát a získat plnou chuť. Kromě toho budou moučná.
Do lednice bychom neměli ukládat ani nenakrojené okurky nebo cukety, chlad nepříjemně ovlivní jejich chuť.
2. Brambory, cibule a česnek
Brambory milují chlad a tmu, ale lednice pro ně vhodná není, protože stejně jako rajčata začnou být moučné. Cibule a česnek zase v lednici ztrácí svou štiplavost a také rychleji plesniví.
Brambory je vhodné skladovat ve tmě a na co nejchladnějším místě. Ideální je sklep, ale poradíte si i v běžném bytě, stačí brambory dát do papírového sáčku, aby nezačaly klíčit. Cibule a česnek jsou na uchovávání nenáročné, jen je nedávejte hned vedle brambor, protože dohromady se moc dobře nesnesou.
Tip: Vyzkoušejte stohovatelné plastové boxy nebo dřevěné bedýnky, které jsou na skladování brambor, cibule, česneku nebo kořenové zeleniny ideální. Schovat je můžete do spíže nebo třeba do kuchyňské linky a zamezíte tak povalování po celé kuchyni.
3. Banány a exotické ovoce
Exotické ovoce potřebuje ke svému zrání teplo, takže když je uložíte do chladničky, proces zrání ukončíte. To se týká manga, ananasu, papáji, citrusových plodů nebo avokáda. Banány navíc v lednici získávají moučnou strukturu a rychleji hnědnou.
4. Jablka
Příliš zralá jablka vylučují ethylen, který urychluje zrání dalšího ovoce a zeleniny. To se potom může i přes uchovávání v lednici rychleji kazit. Ethylen obsahují také hrušky a další ovoce, proto jej raději uložte do hezké misky na jídelním stole.
5. Pečivo
Jestliže si rádi pochutnáváte na čerstvém pečivu, není chladnička to pravé místo, kde jej skladovat. Chléb, bagety i housky v chladničce vysychají a tvrdnou a je pak mnohem složitější dostat je zpět do správné kondice.
Pro skladování pečiva jsou vhodné chlebníky, jejichž těsnící uzávěr chrání před vysychání a naopak malé otvory ve spodní části zabraňují plesnivění. Za vyzkoušení stojí také funkční pytlík na pečivo, který je kompromisem mezi bavlněnou utěrkou a plastovým sáčkem, navíc jej můžete používat stále znovu.
6. Bylinky
Různé druhy bylinek jsou skvělými pohlcovači pachů. To znamená, že pokud je uložíte do chladničky, pohltí všechny okolní pachy a zároveň ztratí vlastní chuť a vůni. Raději je tedy ponořte do sklenice s vodou nebo pěstujte v květináči. Některé druhy můžete také nasekat na drobno a zamrazit.
7. Káva
Dalším spolehlivým pohlcovačem pachů je káva (dózu s kávou najdete také v parfumeriích, aby si při vybírání nové vůně mohl váš nos čas od času odpočinout), proto stejně jako bylinky do lednice nepatří. Ačkoliv si mnoho milovníků kávy zvyklo ji v lednici uchovávat, mnohem snadněji tak přijde o její typickou vůni.
8. Ochucovadla
Mnoho místa v lednici většině z nás zabírají také nejrůznější octy, grilovací a chilli omáčky, kečup a podobná dochucovadla. Dobrá zpráva tak je, že je můžete s klidným svědomím skladovat i jinde. O jejich konzervaci se totiž stará ocet, takže bakterie se v nich prakticky nemnoží.
To samozřejmě neplatí pro dresingy a omáčky na bázi vajec nebo majonézy, ty naopak mají v chladničce své místo jisté.
Tip: Dopřejte ochucovadlům čestné místo přímo na jídelním stole. Samozřejmě ne v často nehezkém originálním obale, ale v sadě lahví s nálevkou a korkovou zátkou, které nenaruší vzhled kuchyně.
9. Oleje
Nezáleží na tom, jestli dáváte přednost panenskému olivovému oleji nebo jiným druhům, všechny oleje v lednici houstnou a bývají zakalené. Dobrá zpráva je, že když necháte olej pár dní mimo lednici, získá svou konzistenci zpět. Raději jim tak najděte místo ve skříňce s kořením.
10. Med
Možná vám na kuchyňské lince nádoba s medem překáží, ale najděte si pro ni jiné místo, než je chladnička – především v případě, že si rádi pochutnáte na jeho tekuté podobě. Med v lednici totiž tuhne a krystalizuje. Sice to nemá vliv na jeho zdravotní benefity ani chuť, ale na chleba si jej pak namažete jen stěží.