7 zlatých pravidel pro uspořádání kuchyně: jak zkrotit chaos a ulehčit si vaření i život

O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Mnozí z nás v ní za poslední dva pandemické roky strávili více času, než by si sami přáli. A možná někteří z vás zjistili, že by jim vaření a život ulehčila kuchyň, která by byla uklizená a dobře zorganizovaná. Podle následujících tipů si může kuchyň snů vytvořit každý – ať už je použije v té staré nebo se jimi bude řídit při rekonstrukci nebo plánování kuchyně nové.

1. Všechno ven

Pokud se chcete do uspořádání kuchyně pustit opravdu od základů, budete nejdříve muset vytáhnout na světlo světa všechny poklady i z té nejspodnější zásuvky a nejzastrčenějšího koutu. Jen tak zjistíte, co všechno máte, co si chcete nechat a čeho se naopak zbavíte.

Vyhraďte si víkend. Uvařte si předem oběd. Naplánujte si i ostatní pokrmy nebo si objednejte jídlo z restaurace, abyste mohli kuchyň „debordelizovat“ a nezabývali se ještě ke všemu vařením. Když neprojdete tímto zdánlivě náročným krokem, vaše kuchyň se brzy vrátí do starých kolejí. Takto jí dáváte druhou šanci, aby byla efektivně uspořádaná a vařit v ní vám dělalo zase radost.

2. Vyřaďte vše neužitečné

Známé pořekadlo říká, že méně je více. A podobně rozšířené Paretovo pravidlo 80/20 mluví o tom, že 80 % času používáme jen 20 % věcí, které máme v kuchyni. Zamyslete se tedy nad tím, které věci v kuchyni opravdu používáte a na které jen sedá prach. Pokud se vám první krok zdál obtížný, tak vězte, že ta pravá dřina je teprve před vámi. Po prvním kroku zjistíte, že všechno vyndat ven nebyl vůbec těžký úkol. To přichází nyní. Rozlučte se se všemi drahými nesmyslnými přístroji, hrníčky po babičce, 10 nepoužitými vařečkami, víčky, co nemají krabičku a dalšími zbytečnostmi. Zní to možná snadno, ale je to o duševním smíření, že uvolnit prostor je zásadní pro správnou organizaci.

Po vyřazení zbytečností si ještě roztřiďte věci na ty, které používáte denně a které vytáhnete jen občas. Ty druhé můžete s klidným srdcem uklidit do vysokých skříněk nebo zastrčit do rohu.

3. Generální očista

Teď je ideální čas na umytí všech skříněk a zásuvek. Vysajte drobky a utřete prach. Vytřete všechny zásuvky a skříňky, dotáhněte šrouby a panty, zkontrolujte připevnění úchytek. Nezapomeňte na žádný kout ani na dvířka skříněk a čela zásuvek, ať se nádobí může vrátit do čistého. Pokud budete mít v budoucnu zásuvku vybavenou organizéry, stačí při úklidu vyndat jen ty a úklid bude o mnoho jednodušší.

Tip: Je-li špína zažraná nebo jsou ve skříňkách šmouhy od hrnců, pak použijte magickou nano houbičku. Je to úklidový hit, nepotřebujete žádný saponát ani sílu. Houbička doslova vygumuje špínu raz dva.

4. Roztřiďte vše na kategorie

Abyste mohli vše účelně uložit, musíte se nejdříve pořádně podívat na to, co vám po vyřazování zbylo. Příbory, nože, vařečky a další kuchyňské náčiní, dortové formy, formy na bábovky nebo muffiny, pánve a hrnce, sváteční servis po babičce. Pro každou z nich musíte najít správné místo tak, aby byla snadno dosažitelná přesně ve chvíli, kdy ji budete potřebovat. Věci můžete začít rozdělovat do kategorií už v prvním kroku. Třídění souvisí se zónami v kuchyni, kterým se budeme věnovat zase jindy.

5. Dvakrát měř, jednou řeš

Píšu Š a není to gramatická chyba. Čím lépe vše změříte, tím lépe můžete následně doplnit kuchyň o kvalitní organizéry a dózy. Díky tomu vyřešíte nepořádek v kuchyni jednou pro vždy. Organizéry vybírejte takové, které maximálně vyplní prostor. Ty, které rozdělí velké plochy na menší (a tudíž přehlednější) části. Hledejte vhodná řešení pro využití zdánlivě neefektivních rohů, vysokých polic nebo hlubokých šuplíků.

Teď je ten správný čas promyslet si, kam své věci uložíte. Které věci používáte denně a které jen při svátečních příležitostech? Nezapomeňte ani na skladování potravin – to může nejen ulehčit práci a ušetřit čas, ale také ochránit potraviny před škůdci, například potravinovými moly.

6. Vše uložte na místo

Při ukládání věcí zpátky na místo se řiďte pravidlem, že prostor pro danou kategorií zaplníme jen z 80 %. Pokud ukládáte náčiní do určeného prostoru a polička nebo zásuvka je zaplněná přespříliš, vraťte se buď k ke kroku 2 – vyřazování – nebo k hledání většího prostoru pro tuto kategorii. Aby každá věc měla své místo a byla tak snadno k nalezení, přizvěte si na pomoc nejrůznější dózy, organizéry do šuplíků nebo dózy na potraviny. Nedílnou součástí kuchyně jsou i odpadkové koše, které už dnes nemusíme schovávat, ale mohou se stát stylovým doplňkem.

7. Užívejte si novou kuchyň

A nakonec si můžete užívat zasloužené plody své práce. Dobře zorganizovaná a uklizená kuchyň znamená jednodušší vaření i údržbu a to znamená více času na zábavu. Nezapomínejte ani na pravidelný úklid – pořádek v kuchyni nemusí být sci-fi.


Podobně vám zjednoduší vaření správně uspořádaná lednice a život může být jednodušší i díky organizovanému šatníku.

Zdá se vám tento úkol jako velké sousto? Nebojte se říct si o pomoc a napište si o bezplatnou konzultaci nebo si rovnou objednejte profesionální organizaci kuchyně!

kategorie: Kuchyň