Jak vybrat nejlepší dózy na potraviny?

Poloprázdné, otevřené, zmačkané, nevzhledné a k tomu s nezvanými návštěvníky v podobě molů… to je jen několik nešvarů, kterými se vyznačují potraviny, které necháte v původním obalu z obchodu. Týká se to mouky, těstovin i cereálií, u kterých navíc hrozí rozsypání do skladovacího prostoru. Řešením jsou dózy na potraviny, ale při jejich výběru vás může překvapit široká nabídka tvarů i materiálů. Jak si vybrat nejlepší dózy na potraviny přímo pro vás a vaši kuchyň?

Samé otázky…

Jako před výběrem všech věcí, které si chceme přinést domů, bychom se měli nejprve zamyslet. Týká se to oblečení, hraček pro děti i vybavení do kuchyně. Před nákupem dóz na potraviny se tedy zamyslete:

Kolik nádob budete potřebovat?

Potraviny přesypané do dóz v jednotném stylu vypadají dobře a je lákavé mít kuchyň jako z designového časopisu. Ale ne všechny potraviny je potřeba přesypávat. Pokud například víte, že na přípravu jednoho oběda spotřebujete celé balení těstovin (u rodin s dospívajícími dětmi žádný problém), můžete je s klidným svědomím nechat v původním obalu.

Jak jsou skladované potraviny objemné?

Vybrat si správně velkou dózu může být pěkný oříšek. Je lákavé pořídit si třeba deset stejných potravinových dóz, ale na kilo mouky potřebujete jinak velkou nádobu než na jedno balení čočky nebo dýňových semínek. Taky není nic otravnějšího, když vám v pytlíku zbude 10 dkg mouky, které se ani po důkladném sklepání do dózy nevejdou.

Kde budou umístěné?

Ne každý má neomezený nebo velkorysý prostor na skladování potravin v podobě samostatné spižírny nebo velké potravinové skříně. Někdy je potřeba všechny zásoby vměstnat do jedné zásuvky nebo police. Různý prostor klade různé nároky: v otevřené polici chcete mít dózy, které jsou nejen praktické, ale také hezké na pohled, v zásuvce potřebujete stohovatelné nádoby, které nezaberou mnoho místa.

Jakému materiálu dáváte přednost?

Při výběru potravinových dóz se můžete zaseknout také na nabízených materiálech nebo tvarech. Nic si nenalhávejme, nejpraktičtější jsou hranaté nádoby, které můžete postavit těsně vedle sebe nebo na sebe, takže nezabírají zbytečně moc místa.

Já osobně se netajím tím, že se mi nejvíce líbí průhledné plastové dózy, které jsou lehké a navíc ihned vidíte, kolik v nich zbývá mouky, špaget nebo strouhanky. Některým stylům kuchyní však mohou mnohem více slušet plechové dózy nebo naopak efektní skleněné nádoby, které se také dobře čistí, nepoškrábou se a vydrží delší dobu.


Uchovejte potraviny snadno dostupné a vždy čerstvé

Přesypávání potravin (především těch sypkých) do speciálních potravinových dóz má řadu dalších výhod, kromě toho, že dobře vypadají.

  • Mají dobře těsnící víčko, takže si potraviny zachovají svoje aroma. Hodí se to u kávy nebo čaje, ale pozor si dejte i když vybíráte kořenky. Víčko také brání tomu, aby se k potravinám dostali moli.

  • Jsou dobře uchopitelné, tak akorát do ruky. Vzhledem k tomu, že některé suroviny potřebujeme víckrát denně, je snadná manipulace s obalem velmi důležitým kritériem.

  • S tím souvisí také snadné otevírání. Pokud si při otevírání pokaždé zlomíte nehet, není to dobrá volba. U některých dóz možná budete chtít, aby byly snadno přístupné i dětem (když si třeba chystají cereálie k snídani), u jiných je tomu přesně naopak.

  • Velkou výhodou je, když se dají potravinové dózy mýt v myčce nebo jsou vhodné do mrazáku. Díky tomu je můžete využít hned několika způsoby.

Jak se chránit před moly?

Jsme přesvědčení, že žádná dóza neuchrání potraviny před moly. Potraviny v dózách mohou pomoct se nerozmnožit molům, tak rychle,  jako když jsou potraviny uchovávané jen v sáčcích. Neznamená to, že se nemohou dostat do dóz. I do zavařovačky se dostanou. Zárodky molů čekají v silikonu na víčku a vniknou při otevření dovnitř. Můžete i nasypat společně s moukou. Doporučujeme nachystat pastičky (lepy), a v případě prvního ihned začít jednat. Více o pastech na moly najdete zde - https://www.pasti.cz/blog/mol-...

Pro snadnější orientaci ve spíži

Abyste měli ve vašich zásobách co největší přehled a nemuseli při plánování nákupu prohlížet každou dózu, je skvělé, když jsou dózy průhledné nebo mají aspoň průhledné víčko. Díky tomu hned víte, zda je potřeba danou věc dokoupit nebo to ještě počká.

Velkým pomocníkem jsou také nejrůznější štítky, díky kterým se v zásobách snadno zorientují i ti, kteří se v kuchyni zas tak často nepohybují.


Potřebujete více tipů na organizaci kuchyně? Sledujte můj Instagram, kde najdete spoustu tipů pro uspořádaný domov.