Víte, jak správně uspořádat potraviny v lednici?

Věděli jste, že teplota v lednici není všude stejná? Nejnižší teplota je ve spodní části lednice a směrem nahoru roste. Pokud se při ukládání potravin v lednici budete řídit tímto jednoduchým pravidlem, udržíte potraviny déle čerstvé a méně jich vyhodíte.

Nejnižší šuplík –⁠ ovoce a zelenina (0 –⁠ 4 °C)

Ovoce a zelenina patří do speciálních šuplíků ve spodní části lednice. Některé lednice mají dokonce šuplíky dva a můžete tak uložit zvlášť ovoce (které potřebuje sušší vzduch) a zeleninu (té dělá dobře větší vlhko).

Spodní police –⁠ čerstvé maso a rychle se kazící potraviny (2 –⁠ 4 °C)

Spodní police těsně nad ovocem a zeleninou je určena pro rychle se kazící potraviny, jako je čerstvé maso a ryby. Aby nedošlo ke kontaminaci ostatních potravin, je vhodné syrové maso skladovat ve speciálních uzavíratelných organizérech do lednice.

Prostřední police –⁠ uzeniny a mléčné produkty (4 - 6 °C)

Na prostřední polici (nebo dvou) skladujeme uzeniny a mléčné produkty, jako jsou jogurty a sýry. Měli bychom dbát na to, abychom masové a mléčné produkty skladovali odděleně –⁠ pokud nemáme k dispozici dvě police, pomohou nám opět speciální organizéry do lednice nebo přídavné police a úložné boxy určené k zavěšení na polici. Ty také můžeme použít k uspořádání potravin podle příležitosti –⁠ při přípravě svačiny nebo večeře pak stačí jen vyndat z lednice jednu krabičku a nemusíme lovit jednotlivé potraviny.

Na toto místo patří také vajíčka. Většina z nás je skladuje ve dveřích lednice, ale to vzhledem ke kolísající teplotě není úplně vhodné. Vajíčka bychom také neměli nechávat v papírovém obalu z obchodu, aby nedošlo ke kontaminaci bakteriemi. Skvěle místo toho poslouží plastový úložný box na vajíčka.

Horní police –⁠ hotové pokrmy a vařené potraviny (5 –⁠ 7 °C)

Nejvyšší teplotu snesou již uvařené pokrmy, které skladujeme k pozdějšímu použití. Může to být polévka od oběda, která zítra poslouží jako večeře, ale také předem uvařené luštěniny nebo obiloviny, které můžeme během týdne přidávat třeba do salátu jako hodnotný zdroj bílkovin.

Dveře lednice –⁠ nápoje, máslo a dochucovadla (10 –⁠ 12 °C)

Ve dveřích lednice můžeme skladovat potraviny, které nejsou náchylné na teplotní výkyvy. Mezi ně patří například nápoje, máslo nebo rostlinné margaríny a ochucovadla (kečup, hořčice nebo bazalkové pesto).

A některé potraviny do lednice nepatří…

Možná i vy děláte tu chybu, že vám místo v lednici zabírají potraviny, které do ní nepatří. Nejčastější chybujeme asi při skladování ovoce nebo zeleniny –⁠ do lednice nepatří banány, citrusy ani další exotické ovoce. Stejně jsou na tom brambory, cibule, česnek nebo rajčata. Pro jejich skladování jsou mnohem lepší speciální úložné boxy.

Do lednice nepatří ani pečivo. Pokud jej chceme uchovat čerstvé pro pozdější použití, můžeme jej zamrazit. Měli bychom se vyhnout také ukládání otevřených plechovek do lednice, protože kov může oxidovat a potraviny získají nepříjemnou pachuť. Lepší je jejich obsah přelít do misek nebo plastových krabiček s víčkem, které můžeme uložit v horním patře lednice.

A na závěr ještě jedno doporučení –⁠ potraviny s dřívějším datem spotřeby dejte dopředu, abyste je měli na očích. Tak předejdete tomu, že na ně zapomenete a budete je později muset vyhodit.


kategorie: Kuchyň